pátek 30. září 2016

Svobodná média (projekt JSNS)

Z JSNS jsme přednostně dostali aktivitu k filmu Masterplan, kterou jsem realizovala ve třetím ročníků v hodinách ZSV.

Film Masterplan přibližuje důmyslné metody, jakými Rusko prosazuje své mocenské cíle v Evropě i v celém světě. Na příkladu pobaltských republik sledujeme nebezpečnou hru dirigovanou z nejvyšších pater ruské politiky, v níž svou roli sehrávají nejen proruská média, státem financované společnosti a politicky vlivní jedinci, ale i běžní občané, kteří z národní pýchy i nostalgie po sovětských časech ochotně hájí v evropských zemích zájmy své rodné země. Účelem hybridní informační války je nejen demonstrovat vojenskou moc, ale především omezit nezávislá média a systematicky ovlivňovat veřejné mínění doma i v zahraničí. V investigativním snímku promlouvají odborníci z řad politologů, historiků a novinářů a také ruští emigranti žijící v různých evropských metropolích, kteří kritizují mocenské praktiky Kremlu.

Diskuze, která na film navazovala, se týkala elementární potřeby svobodných médií jako základního předpokladu fungující demokracie.

K aktivitě je pracovní list, který téma vztahuje i na české prostředí, což je dobře, protože máme co před vlastním prahem zametat.
Diskutovali jsme, komu jaká česká média patří a nakolik vlastník může ovlivňovat jejich obsah, zda je šťastné řešení, aby politici měli možnost vlastnit média (s přihlédnutím k normě, která má tuto možnost upírat ministrům).










Žádné komentáře:

Okomentovat