středa 25. ledna 2017

Digitální vzdělávání

Naše škola je zapojena v projektu:


VZDĚLÁVÁME DIGITÁLNÍ OBČANY #COMPETENCES
Jak vést mladé lidi k morálnímu, ohleduplnému a etickému chování ve virtuálním světě? Rada Evropy proto vytvořila popis vlastností, které demokratické chování umožňují nebo k němu přispívají (Competences for Demotratic Culture - CDC). V rámci projektu #COMPETENCES chceme osvětlit specifika virtuální komunikace a motivovat a vybavit formální i neformální vzdělavatele tak, aby měli chuť, odvahu a nástroje věnovat se podpoře demokratických hodnot také v kontextu sociálních sítí a internetu.

O CO JDE?
V rámci projektu #COMPETENCES chceme osvětlit specifika virtuální komunikace a motivovat a vybavit formální i neformální vzdělavatele tak, aby měli chuť, odvahu a nástroje věnovat se podpoře demokratických hodnot také v kontextu sociálních sítí a internetu. Pro děti a mladé lidi jsou sociální média nedílnou součástí jejich každodenního života. Přes devadesát procent náctiletých někdy použilo nějaké sociální médium a tři čtvrtiny mají založený profil aspoň na jedné sociální síti. Více než polovina mladých v Evropě navštěvuje sociální sítě každý den. Ve světle těchto statistik je jasné, že čím dál tím větší poměr mezilidských interakcí neprobíhá tváří v tvář. Morálka, respekt a etika jsou však stále nezbytným východiskem pro jakoukoliv komunikaci mezi lidmi v demokratické společnosti. Rada Evropy proto vytvořila popis vlastností, které demokratické chování umožňují nebo k němu přispívají (Competences for Demotratic Culture - CDC).
Patří sem například:
http://www.antikomplex.cz/uploads/sources/coe-competences/e9d97ec58421bfd1006260145276f24b_red-web-icon-png.png
CHÁPÁNÍ KULTURNÍCH ROZDÍLŮ
http://www.antikomplex.cz/uploads/sources/coe-competences/946097b3d41de40339d73237f7b80477_yellow-icon-web-png.png
KRITICKÉ UVAŽOVÁNÍ
http://www.antikomplex.cz/uploads/sources/coe-competences/4d5c0b58f82b932aa58a7d141f9b7c75_green-icon-web-png.png
POROZUMNĚNÍ HODNOTÁM LIDSKÉ DŮSTOJNOSTI
http://www.antikomplex.cz/uploads/sources/coe-competences/8310608d0354eeffab9cd8b76124985a_blue-icon-web-png.png
UVĚDOMĚNÍ SEBE SAMA
Cílem projektu #COMPETENCES je shromáždit a vytvořit nástroje pro rozvoj těchto vlastností a dovednostní a poskytnout je těm,  kteří pracují s dětmi a mladými lidmi (učitelé, vedoucí oddílů a zájmových skupin, sociální pracovníci…).
PROČ JE TO NUTNÉ?
Sociální média zbavila jejich uživatele stresu z hovoru s cizími lidmi, snížení zábran má svoje pozitivní i negativní důsledky. Mladí se mohou snáze zapojit do dobrovolné činnosti a pomáhat druhým, vyměňovat si tipy na zajímavé kulturní akce či najít nové přátele s podobnými koníčky. Na druhou stranu nebylo nikdy snazší někoho pomluvit, očernit nebo rozšiřovat poplašné či přímo lživé články. Uživatelé chráněni relativní anonymitou sítě spoléhají, že neponesou následky svého chování.
CO S TÍM?
Chceme osvětlit specifika virtuální komunikace a motivovat a vybavit formální i neformální vzdělavatele tak, aby měli chuť, odvahu a nástroje věnovat se podpoře demokratických hodnot také v kontextu sociálních sítí a internetu.Výstupy projektu se budou opírat o rozsáhlou rešerši stávajících zdrojů (např. výstupy vzdělávacích projektů škol všech stupňů, neziskových organizací, vládních institucí apod.) a zároveň o zkušenosti a potřeby učitelů ZŠ a SŠ, vedoucích zájmových oddílů či dětských skupin a sociálních pracovníků NZDM. Účastníci fokusních skupin se mohou ve spolupráci s experty podílet na výběru a přípravě aktivit, které povedou děti a mladé lidi k demokratickému chování nejen na síti.Výstupem bude sada aktivit/modelových hodin, se kterou budou zájemci z řad vzdělavatelů seznámeni na jaře 2017 prostřednictvím série pěti praktických workshopů. Sada bude dále volně k dispozici po skočení projektu.
Popsané aktivity budou probíhat současně v dalších šesti zemích Evropy. Díky tomu budeme mít příležitost informovat vás také o nejzajímavějších praktických výstupech ze Srbska, Chorvatska, Rumunska, Běloruska, Arménie, Bulharska.

Žádné komentáře:

Okomentovat